Anders Behring Breiviks manifest

Er det underlødigt? Er det noget firmaer ønsker at blive associeret med? Næppe. Så BT, IKEA m.fl. har en pointe i at det ikke er helt fint i kanten at bruge det i forbindelse med markedsføring, som BT skriver om her. Og så endda med løfte om at man får mulighed for at vinde 50.000 kr. Hvis altså bare man vil give lidt kontaktoplysninger inden man klikker på download, kontaktoplysninger diverse selskaber derefter mod betaling kan bruge til at kontakte folk, fordi de altså har givet oplysningerne frivilligt, og kontakten derfor ikke er omfattet af markedsføringsloven.

Personligt synes jeg også det er en fremgangsmåde der er lidt usmagelig, uanset om det er Breiviks manifest der bliver brugt som lokkemad. Jeg er heller ikke sikker på at jeg ville have lyst til at oplyse alt for meget om mig selv for at få lov at downloade det. Det er et dokument der er en smule belastet, ikke? Og hvor ender de kontaktoplysninger egentlig? Ønsker man virkelig at diverse venstreorienterede personer får fat i den slags kontaktoplysninger, når nu man ved at de har et ret afslappet forhold til at bruge vold overfor folk de er uenige med? Eller for den sags skyld at man modtager et tilbud om at blive medlem af Johnnys venner i Greve, eller Danmarks Nationale Front. Så vil jeg næsten hellere have at socialisterne smider med min cykel for at demonstrere hvor mangfoldige og fredselskende de er.

Kan man i det hele taget tillade sig at distribuere det manifest? Er det ikke bare at udbrede en, i mere end en forstand, syg ideologi? Vil svage sjæle ikke kunne føle sig inspireret? Er det på sin vis forskelligt fra at distribuere Hitlers “Mein Kampf”? Eller Lenins samlede værker, idet vi minder om at det regime han var med til at grundlægge fik antallet af ofre for nazismen til at blegne… Det lokale folkebibliotek har tre eksemplarer af Mein Kampf i dansk oversættelse stående. Den må sælge helt pænt, det er ottende oplag. Den sælger vist også godt i andre oversættelser. Hvorfor så ikke udbrede Breiviks manifest også? Han var dog kun ansvarlig for 77 dødsfald. Det var han 3 timer om. Det er mindre end en fjerdedel af hvad Hitler kunne præstere af dødsfald pr. time. Altså når vi tager de lave estimater for hvor mange han fik udryddet, og glemmer de russiske ofre. Så hvorfor ikke få hans manifest på hylden også?

Uanset hvad de norske retspsykiatere måtte have udtalt senest, føler jeg mig ikke overbevist om at Breivik er rask. Jeg beklager meget, jeg kan godt se at det er bedst at han er egnet til straf, så man kan sætte ham bag tremmer, og smide nøglen væk. Alternativet er jo at han er syg, kommer i behandling, og i princippet kan slippes ud når han er blevet rask – hvis altså han kan helbredes. Men ud fra hans manifest og fra referaterne i pressen, er der vist ikke så meget andet at gøre end at konkludere at han er syg. Rablende vanvittig, paranoid skizofren og malign narcissist. Eller noget i den retning. Helt frisk er han i hvert fald ikke.

Kan man så tillade sig at offentliggøre hans rablerier? Det er en syg mands værk, syge mennesker bør vi normalt behandle med en vis omsorg. Ville vi normalt ikke have lidt etiske kvababbelser ved at offentliggøre skriverier fra sindsyge, der udstiller deres sindssyge?

På den anden side – har vi ikke et ansvar for at kaste et skærende klart lys på hans rablerier, til skræk og advarsel, og så vi alle er klar over hvad vi skal kigge efter når vi færdes på nettet og støder på rabiate ytringer? Har vi ikke pligt til at blive klogere af tragedien i Norge? Og forudsætter det ikke at vi læser hans udgydelser, og sætter os ind i hvad der gik galt? På samme måde som vi alle bør sætte os ind i vejen til det tredie rige i Tyskland, så vi kan se faresignalerne når vores nutidige samfund bevæger sig i den gale retning. Så kan det godt være at Mein Kampf sælger ret godt i de arabiske lande, og folkebibliotekerne låner den ud til højrerabiate. Netop derfor bør vi andre læse den.

Indtil videre har jeg hans manifest liggende digitalt. Jeg tror det bør være tilgængeligt. Jeg er bare ikke sikker på at jeg har lyst til at have det liggende her.