Derfor virker DRM ikke

Forfattere, forlag etc. er naturligvis i deres gode ret til at få penge for deres arbejde. Det der pladder med at alt skal være gratis holder ganske enkelt ikke. Skaberne af det indhold der piratkopieres skal også have brød på bordet. Får de ikke det, bliver der ikke skabt nyt indhold, der er værd at piratkopiere. Så der må findes en måde at tjene penge på, og eftersom penge er en effektiv motivator, skal løsningen nok findes.

Indtil da er vi plaget af kopibeskyttelse på måder der gør livet besværligt for de lovlydige brugere. Og ikke er nogen særlig hindring for de småkriminelle brugere. 

Lad os derfor kigge på ebøger, og se hvorfor kopibeskyttelsen ikke virker.

1. Kopibeskyttede PDF'er (og andet) via Adobe Content Server

Hvorfor virker det ikke? Fordi det er meget let at fjerne. En hurtig søgning på Google giver eksempelvis denne side, der i fem relativt enkle trin, forklarer hvordan man fjerner kopibeskyttelsen. Indrømmet, det er nok kun enkle trin for nørder. Men er kopibeskyttelsen fjernet en gang, behøver man ikke gøre det igen. I stedet for at købe en ebog der er kopibeskyttet, og fjerne DRM'en, downloader man den bare gratis.

1.5. Kopibeskyttelse brydes hurtigt

Jamen kan man så ikke bare lave en anden slags kopibeskyttelse, der ikke kan fjernes på den måde? Nej. Eller rettere, jo, det kan man godt, og det virker et par uger, så er der nogen der har regnet ud hvordan man fjerner den igen.

2. Blød DRM, vandmærkning

Det er den løsning den danske distributør af ebøger, Publizon, anvender. Tanken er at vi ved hvem du er når du køber bogen, og den har ingen DRM i traditionel forstand, så . Den oplysning gemmer vi et sted i bogen. Hvis du lægger den ud på Piratebay, kan vi downloade den, se hvem du er, og sagsøge dig (langt ind i helvede). Nu er det bare sådan, at den oplysning kommer til at ligge et sted, hvor man i princippet kan fjerne den. Publizons løsning placerer informationen steganografisk i forsidebilledet. Så man ændrer bare på forsidebilledet inden man lægger bogen ud på nettet. 

3. Online løsninger

Vældig populært. Du skal være online for at læse bogen. Ideen er at du sidder og kigger på noget der er streamet, lidt ligesom Youtube. Og eftersom du ikke direkte downloader noget, kan du ikke gemme bogen, og derfor kan du heller ikke piratkopiere den. Problemet er bare, at hvis jeg får det vist på min skærm, så er informationen kommet ned på min computer, og derfor kan jeg rent faktisk gemme det. Det eneste man får ud af den løsning, er at irritere lovlydige kunder, der godt vil kunne læse bogen steder hvor internetdækningen er hullet.

 

Med andre ord, det virker ikke. Forlag med flere skal tænke sig voldsomt om, ellers er det eneste resultat af deres forsøg på at undgå piratkopiering, at motivere deres lovlydige kunder til at piratkopiere. Og det var jo ikke det der var meningen…