Fotoprojekt del 2

Warning: Wall of text!

Der er blevet leget lidt med et kamera, en arduino og en loddekolbe siden sidst.

Foreløbige resultater:

Eye-fi fungerer fint. Billederne bliver uploadet som de skal. I forhold til den helt forkromede model, skal der tænkes lidt over et praktisk problem med kortets “uendelig plads” funktion. Kortet uploader automatisk billederne. Det er fint. Det kan også, automatisk, slette billeder når de fylder mere end en bestemt andel af kortets hukommelse. På den måde kan der jo laves en løsning, hvor der aldrig skal slettes billeder, og hvor den eneste udfordring bliver at have plads nok på ens gratis Picasa eller Flickr konto. Problemet er at kortet ikke er designet til denne type brug. Det er meningen at kameraet skal slukkes med jævne mellemrum, gerne en tre gange, for at man er sikker på at der slettes billeder. Problemet er nok begrænset, der er ganske god plads på det, specielt hvis der ikke tages billeder i fuld opløsning. Men ideelt skal der altså findes en måde at slukke kameraet på. Eftersom der også skal tænkes over strømforsyning til det, er det nok til at klare.

Arduino-styringen er ok. Der er lidt bøvl med 7 segment ledden til nedtællingen. Jeg fik både en fælles katode og en fælles anode model med fra Brinck. Helst ville jeg arbejde med fælles katode, men det er fordi jeg har så lidt forstand på elektronik, at jeg foretrækker at tænde en LED ved at sætte en udgang på Arduinoen til høj. Fælles katode ledden fik jeg så brændt af – den kunne ikke tåle 5 V. Overhovedet. Så nu leger jeg med en fælles anode led i stedet. Det er dioder, så jeg skal bare glemme mine ideosynkraiser omkring hvad der bør være plus og minus og sætte udgangene til at være lav i stedet. Samtidig sparer jeg en del modstande, fordi der kun er en anode der skal have sådan en, i stedet for syv. Interessant fact: Sådan en 7 segment led giver en hyletone når den får strøm direkte fra Arduinoen. Hyletonen forsvinder når der sættes en smule modstand ind.

Interfacet mellem Arduino og kamera driller også lidt. Jeg fik NC, ikke NO reedrelæer. Ideen er, at når der er forbindelse mellem jord og spidsen på et 2,5 mm jackstik sat i kameraet, så tager det et billede. Så jord og spids forbindes til relæet. Problemet er at når relæet er NC (normal closed). For så er der forbindelse, indtil jeg sætter strøm på indgangen til relæet. Det kan man kode sig ud af. Men hvis strømmen til arduinoen går, så er forbindelsen åben hele tiden. Og så står kameraet og tager billeder hele tiden. Så jeg skal i Brinck og have et par NO-relæer i stedet.

Så er der hele spørgsmålet om hvilket kamera. Det er nok lidt overkill at sætte et spejlreflekskamera til opgaven, men det er nu engang hvad jeg har lege med derhjemme. På sigt skal det hele nok puttes i en enkelt kasse med hul til linse og så videre. Det betyder at der skal findes et kamera der understøtter Eye-fi kortet, og kan fjernbetjenes. Desværre er fjernudløsning af kameraer med kabel noget der som standard stort set kun findes på spejlreflekskameraer. Så kan man finde kameraer med trådløs udløsning. Det kræver at man piller lidt ved en IR-fjernbetjening, men det kan klares. Man kan også finde et kamera der er så billigt, at man vil gå i gang med skruetrækkeren, og få det åbnet så meget, at der kan loddes ledninger på udløserknappen. Og endelig er der den mulighed som det nok ender med. Man finder et Canon kamera, installerer CHDK på Eye-fi kortet, og starter CHDK op fra kameraet. CHDK er et udviklingsværktøj til at hacke Canon kameraer, og gør det bl.a. muligt at bygge sin egen USB-baserede fjernudløser. Når den rigtige funktion er valg, smider man et USB stik i kameraet, sætter strøm til de to rigtige ledninger i USB-kablet, og så tager kameraet et billede.

Udfordringen lige nu, bortset fra at der skal hente et par hardware dele i Brinck, er derfor at få indkøbt et kamera, der har en firmware er understøttes af CHDK, og at få CHDK til at boote op på kameraet fra et Eye-fi kort når kameraet tændes. Det sidste er vist ikke helt trivielt, hvis man vil have den uendelige plads på kortet. Nu skulle ordregiver også snart have nogen penge til at betale med…