Hvor stort skal et mindretal være for at vi tager hensyn?

Det her er ikke et argument mod at tage hensyn til mindretal. Det er en refleksion over størrelsesforskelle på mindretal vi helt naturligt tager hensyn til – og mindretal vi fuldstændig ignorerer.

Hvorfor er det eksempelvis at vi havde tegnsprogstolke på skærmen hver gang der var pressemøder om Corona? Der er, skønner denne side, som jeg, måske lidt ukritisk, tager for gode varer, 4.000 døve personer i Danmark der taler dansk tegnsprog. Der er så yderligere 16.000 hørende der også forstår det. Men vi har jo ikke tegnsprogstolke på skærmen af hensyn til de hørende. 4.000 svarer til 0,07% af befolkningen.

Der er 15.000 tysktalende i det tyske mindretal i Danmark. Det svarer til 0.25% af befolkningen. Mere end 3½ gange så mange som de døve tegnsprogstalende. Men der var ingen simultanoversættelse til tysk.

De fleste af de restriktioner der blev annonceret ramte kun syd-danmark. Altså den del af rigsfællesskabet der ikke er Grønland eller Færøerne. Men alligevel.

Der er 57.000 der taler grønlandsk. Det er lige under 1% Der var ingen simultanoversættelse til grønlandsk.

Når vi laver plot af data på arbejdet, prøver vi at tage hensyn til farveblinde. Det er et handicap der rammer ca. 2% af alle mænd. Så i grove træk 1% af befolkningen. Men det er kun når jeg erindrer kollegerne om det, at det bliver husket. Ingen protesterer hvis vi glemmer det.

Sexus undersøgelsen afslørede at det er ca 0,6% af befolkningen der ikke føler sig som det køn de er født med. Alligevel skal vi huske at spørge til folks pronomener. Vi skal ikke huske at spørge om folk er fra Grønland. Der er ellers flere af dem.

Der er nogle underlige asymmetrier i hvornår en minoritet er stor nok til at  99,9% af befolkningen skal indrette sig anderledes end de ellers ville gøre. Man kan næsten få den tanke at jo mindre minoriteten er, jo lettere er det at begrunde at resten af befolkningen skal tage udstrakte hensyn.

Så hvad er det der gør at samfundet imødekommer krav til dets adfærd fra én minoritet. Men uden at møde nogen shitstorm, helt kan ignorere krav fra en anden minoritet. Hvilke mekanismer er det, der bestemmer at vi selvfølgelig skal have tegnsprogstolke af hensyn til 4.000 mennesker. Men ikke tolkning til de 65.000 der taler arabisk?

Jeg aner ikke hvor mange døve der er blevet smittet med Corona. Men at dømme efter hvilke sogne der har haft meget høje incidenstal, og hvor vaccine tilslutningen halter. Så havde det måske været bedre at simultantolke til arabisk. Bare sådan af hensyn til folkesundheden.