Hvordan taler man om hvor man er og skal hen

Den her bliver på dansk. For jeg vil skrive lidt om hvordan vi taler om hvor vi er. På dansk. Det er jeg blevet opfordret til af chefen. Så det må jeg hellere gøre.

Der var ingen tvivl. Det hedder oppe på Farma. Og nede på Nørre Alle. Sådan var det i hvert fald da jeg begyndte at arbejde på Farma. Jeg syntes det var meget enkelt. Farma ligger nord for Nørre Alle. Når man kigger på et kort, vender nord opad. Hvis lokation A ligger nord for lokation B, ligger A oppe relativt til B. Og B ligger nede. Det er i fuld overenstemmelse med hvad DRs sprogeksperter mente i 1994. Og hvad man finder på sproget.dk, drevet af Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Og dog gav det problemer…

Nogen mente nemlig at Nørre Alle var et vigtigere sted end Farma. Og derfor var det upassende, at jeg talte om “oppe på Farma” og “nede på Nørre Alle”. Det havde vist noget at gøre med hvor de selv sad. Personligt mente jeg at geografien måtte gøre udslaget. Og skulle vi endelig tale om hvilken adresse der var vigtigst – og det kunne vi godt – så gav det samme resultat: “Oppe på Farma”.

Egentlig er det meget enkelt. Reglen for geografiske navne er, at vi siger op(pe) om det der ligger nord for os. Ned(e) om det der ligger mod syd. Og over/ovre, om steder der ligger på samme breddegrad som os selv. Når et sted ligger både nord og østligt for os, så er det i almindelighed oppe der vinder. Som i “oppe på Færøerne”.

Og hvorfor er det så vigtigt? Det er det, fordi op er godt, og ned er dårligt. Åbenbart. Op ad bakke synes jeg nu ikke er så godt. Når prisen på noget går ned er det som regel ikke dårligt, i hvert fald ikke for forbrugerne. Hvis vi bevæger os ind i fantasiens verden, er det selvfølgelig godt hvis ens løn går op, men det kan vi ikke huske hvornår sidst er sket, så det er irrelevant. Med andre ord, om op og ned er godt eller skidt er ikke helt entydigt. Altså bortset fra at det åbenbart betød noget at Farma lå oppe i forhold til Nørre Alle.

Well. Universitetsbiblioteket har mange adresser. Og jeg har siddet på en del af dem. Og hvordan taler vi om dem? Da jeg sad på Diamanten var der ingen tvivl. Alle andre steder var ude. Nogen var måske oppe, andre var vel egentlig nede. Men det ord brugte jeg ikke. Jeg skulle ud på Nørre Alle. Bagefter skulle jeg måske op på Farma – fordi jeg tog fra Nørre Alle til Farma. Men derefter skulle jeg ind på Diamanten igen. Rent geografisk giver det mening. Diamanten ligger i centrum af København. Ikke helt i den gamle middelalderby, men der er ingen tvivl om at der er steder der ligger inden for voldene. Og steder der ligger uden for. Og Diamanten ligger så afgjort indenfor. Sådan da. De andre steder ligger i hvert fald udenfor. Næsten. Så i København, og med et centrum der ligger hvor det nu ligger, var der ikke så meget at rafle om.

Men jeg har nu en fornemmelse af, at Diamanten kunne have ligget en del andre steder. Hvad nu hvis den faktisk havde ligget på Universitetsparken. Og det Farmaceutiske Bibliotek havde ligget inde på Slotsholmen?. Havde det så heddet ude på Diamanten? Jeg tror det, men jeg er ikke sikker. Min usikkerhed skyldes, at Diamanten er magtcentret i biblioteket. Det er der den høje chef sidder. Det er galaksens centrum. Jeg vil ikke helt udelukke at den betydning Den Sorte Diamant har gør at den ville kunne overrule geografien.

Og det er netop det forhold, der gjorde at der blev reageret på at jeg talte om “oppe på Farma”. Det blev forstået som “Farma er vigtigere end det der ligger syd for Farma”. Det er jo objektivt korrekt at det er tilfældet. Men det er altså også en simpel geografisk konstatering. Der var så nogen der havde den fejlagtige opfattelse, at Nørre Alle var så meget vigtigere end Farma, at det kunne overrule geografien.

Der er ingen tvivl om at der ligger en masse magtrelationer i brugen af disse relationelle ord. Jeg tror for eksempel ikke at det er et tilfælde at nord vender opad på kortene. Havde de nordeuropæiske lande ligget syd for ækvator, tror jeg nok vi hurtigt havde fået ændret enten sproget, eller konventionen for hvad der vender op og ned på et landkort.

Men alt det ændrer ikke på at det hedder oppe på Farma. Fordi Farma ligger længst mod nord. Og hvis der er mere brok, vil jeg bare gøre opmærksom på, at Nørre Alle 49 ligger 13,00 meter over havets overflade. Og Universitetsparken 4 ligger 15 centimeter højere.