Hvorfor hedder det methan?

Det kan føre til de mærkeligste ting at se Star Trek med en nørdet humanist.

Benzites indånder chlorholdig luft, og udånder kulstoftriklorid (det sidste er godt nok ikke kanon).

Det kom vi til at tale om under aftensmaden. Og jeg kom til at nævne at stoffet også kan betegnes triklormethan. Hvordan kan det være det samme stof, når nu det hedder forskellige ting? Og hvorfor hedder methan, methan?

Ja, det gør det bare, men der er naturligvis en forklaring.
Ifølge Online Etymology Dictionary stammer det engelske ord "methane" fra 1868, som en afledning af "methyl". Og hvorfor hedder det så methyl. Vi fortsætter jagten på samme hjemmeside.
Methyl er, tilsyneladende, introduceret på engelsk i 1844, fra tysk, hvor det kom til i 1840, eller fransk, datidens primære kemiske sprog, hvor det blev skabt i 1835. Og det forklarer heller ikke hvorfor det hedder hvad det hedder.

Oprindeligt skrev jeg at det var Berzelius der stod bag. Men humanisten har researchet på sagen, og kan berette at det var de franske kemikere Jean-Baptiste Dumas og Eugene Peligot, der fandt på det. De var ikke gode til græsk, men nok bedre end mig. Under alle omstændigheder mente de at de sammensatte det af det græske methy, der betyder vin, og det lige så græske hyle, der angiveligt skulle betyde træ. Og det har altsammen noget at gøre med at methanol af gode grunde kaldes for træsprit. Træ, som stoffet eller genstanden træ, hedder xylo. 

Men nok om det, humanisten har en konto på denne side, og vi overlader det til ham at forklare hvorfor grækerne kaldte vin for methy. Havde det ikke været lettere bare at kalde det for vin?