Implicit bias

Du har måske hørt om det. Teorien om at vi, uden at være bevidste om det, er tilbøjelige til at tillægge kvinder negative egenskaber. Og mænd positive. Eller sorte negative, og hvide positive.

Det tester man ved at vide forsøgspersoner billeder af forskellige individer – sorte, hvide, mænd, kvinder, klædt forskelligt etc. Forsøgspersonen skal derefter vælge et positivt eller negativt ord til at beskrive personen på billedet. Og fordi vi godt ved at forsøgspersoner ikke selv vil vælge at sige noget negativt om kvinder eller sorte, så måler vi hvor hurtigt forsøgspersonen vælger det rigtige ord. Så selvom du som forsøgsperson godt ved at det er verboten at vælge et negativt ord om en kvinde, så er tesen, at du er længere tid om at vælge det korrekte ord når du ser en kvinde, end når du ser en mand. Og det er misogyni.

Bortset fra at der er teknikker du kan bruge til at træne – så dine testsvar er socialt acceptable. Så er der andre problemer. Det viser sig nemlig, at når man tester, og der er der forskere der har gjort, så er der en klar implicit bias mellem køn. Problemet er at resultaterne mere end antyder at den implicitte bias forsøgspersonerne har, ikke er misogyn, men misandrisk.

Og det var jo ikke meningen at det skulle vise sig at folk i almindelighed har negative holdninger til mænd, og positive holdninger til mænd. Det går jo imod narrativet om udbredt misogyni udbredt af sexistiske mandesvin.