Liv på Mars?

Det ved vi ikke endnu. Men folkene på NASAs Jet Propulsion Lab sidder på noget interessant, som de ikke vil fortælle os om endnu. Læs mere her og her.

Det er ikke fordi de har gang i en konspiration, der skal dække over at UFOen i Roswell står bag 9/11 i ledtog med kenyanske muslimer. Det er bare fordi de skal være mere sikre i deres sag. Det vi ved er, at det relaterer sig til det instrument Curiosity roveren har med, som hedder SAM. SAM består af en gaskromatograf, en quadropol massespektrometer og et laserspektrometer. På almindeligt dansk: SAM er designet til at lede efter organiske molekyler.

Der er ikke noget specielt ved organiske molekyler i sig selv. Universet af fyldt af ting kemikere vil kalde for organisk. Det betyder ikke at det stammer fra liv. Den slags dannes ret let af sig selv. Men hvis JPL-folket virkelig har fundet noget de mener er til historiebøgerne, ved hjælp af SAM, kan vi gætte. Der er to gode muligheder. Enten har de fundet methan. Det forventer man ikke at finde i atmosfæren på Mars, med mindre det dannes kontinuerligt. Og så er det et ret godt tegn på at der er liv på Mars. Eller også har de fundet komplekse organiske molekyler. Og så er det et ret godt tegn på at der har været liv.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at de har haft besøg af en pressemedarbejder, der har trykket dem hårdt på maven for at få et eller andet, hvad som helst, til en pressemedelelse. Det sker ret tit…