Narkotisk badesalt

Indtag helt almindeligt badesalt, og bliv vind og skæv. Det er nemlig narkotisk, og der er adskellige eksempler på folk der i en rus af badesalt har foretaget sig forfærdelige ting. Senest det der tilfælde hvor en narkoman i USA har spist ansigtet på en hjemløs. Badesalt sælges helt lovligt i flere amerikanske delstater, og i Matas i Danmark.

Vi må straks forvente at lægemiddelstyrelsen får badesalt forbudt, og jeg imødeser narkopolitiets razziaer mod Matas. Er der slet ikke nogen der tænker på børnene?! De kan bare gå ind fra gaden og købe badesalt!!

Det skrev Ekstrabladet om i går. Jeg forudser panik i de små hjem, hvor mor har badesalt stående i badeværelset.

Eller også skal vi have en eller anden på banen, og få reformeret journalistuddannelsen gennemgribende. Og i øvrigt fratage Ekstrabladet deres mediestøtte, indtil de har lært deres journalister at tænke. 

Ekstrabladet skriver, og jeg citerer ordret:

Freddy Sharp fra Tennessee er en ung mand på 27 år, som flere gange har brugt almindelig badesalt som narkotisk stof.

Læs det lige igen. "Almindelig badesalt". Almindelig badesalt er noget man tilsætter vandet i badekarret. Det skulle forbedre oplevelsen af badet. Ideen skulle være at man piller ved det osmotiske tryk over huden, og at huden derfor ikke optager så meget vand. Eller noget. Sammensætningen varierer, men er typisk en blanding af magnesiumsulfat, og natriumsaltene af chlorid, dicarbonat og hexametafosfat. Der er ikke nogen af de stoffer der er kendt for en særlig hallucinogen effekt. 

Badesalt, som narkotika, er derimod et designerstof. Typisk mefedron. Det er et narkotikum. Og det bliver hist og her solgt i USA, under navnet "badesalt". Navnet? Den slags stoffer importeres fra fjernøsten. Og når man skal have dem gennem tolden, virker det ret godt at skrive "badesalt" eller "plantegødning" på papirerne.

Årsagen til at stoffet er legalt er, at megen narkolovgivning er indrettet, så det er specifikke stoffer der er forbudte. Laver man et nyt stof, der er narkotisk, er det som udgangspunkt ikke forbudt. Det er et problem, fordi kemikere er kreative og produktive mennesker, der (som alle andre) motiveres af penge. Og derfor kan de fremstille nye stoffer hurtigere end lovgiverne kan forbyde dem. Wired har en glimrende artikel om problemstillingerne. Løsningen er ikke at forbyde kemikere at fremstille stoffer. Løsningen er at forbyde stoffer på baggrund af deres effekt, snarere end deres udseende.

Så nej, ingen grund til panik. Almindeligt badesalt er ikke hallucinogent. Men måske en grund til at ryste opgivende på hovedet (igen) af Ekstrabladets og andre journalisters manglende evne til almindelig tænkning. Måske der skulle være brugt bare ½ minut på research før nyheden blev lagt på hjemmesiden.

Og også en god grund til at ryste opgivende på hovedet (igen-igen) af de folk der kommenterer på artikler på Ekstrabladet. De første 52 kommentarer handler kort fortalt om at videoen af den unge mand der er påvirket af "badesalt", ligner en DF'er. Herefter tager debatten sin forventede udvikling, og handler om hvor onde folk der har den forkerte hudfarve er, og at det er samfundets egen skyld, at folk sprøjter sig med badesalt fra Matas, når nu narko er forbudt. Den første kommentar fra en der har undersøgt sagen, og kan fortælle at det ikke drejer sig om almindeligt badesalt, kommer efter 16 timers debat på siden.

Suk…