Og rapporter.
Bare en samling – så jeg kan finde dem igen. De har det til fælles, at de er fejlagtige, da de når frem til åbenlyst forkerte resultater.
“LØN, KØN, UDDANNELSE OG FLEKSIBILITET” undersøger forskellen i løn mellem mænd og kvinder i den offentlige sektor i Danmark. Den konkluderer at i visse fag har kvinder en højere timeløn end mænd. I andre fag har mænd en højere timeløn end kvinder. Og at for en stor del af fagene kan der ikke konstateres en statistisk signifikant forskel i timeløn mellem mænd og kvinder.
“Perils of police action: a cautionary tale from US data sets” påviser at der ikke er forskel på risikoen for at blive dræbt eller såret af politiet i USA, på tværs af etniske grupper.
“The Effects of Suspect Race and Situation Hazard on Police Officer Shooting Behavior” kan ikke finde en systematisk bias hos amerikanske betjente mod afroamerikanere. Artiklen påviser at når amerikanke betjente skyder, afgiver de flere skud mod hvide end mod afroamerikanere.
“The Reverse Racism Effect” påviser at patruljebetjente har en klar implicit bias mod afroamerikanske mistænkte, skyder de hvide mistænkte hurtigere, når disse mistænkte er bevæbnede. Er de mistænkte ikke bevæbnede, er betjentene mindre tilbøjelige til at skyde afroamerikanske mistænkte end hvide.
“Black Lives Matter and the Mechanics of Conformity” enkelte af artiklerne her stammer fra denne artikel. Den er primært interessant i sin diskussion af hvorfor problemer der måske ikke eksisterer, eller ikke er specielt store, opfattes som eksisterende og meget store af aktivister.
“Mænd og kvinder på de danske universiteter“. Danmarks Talentbarometer 2019. Den finder at når der til en stilling som forsker på et dansk universitet er både mandlige og kvindelige ansøgere, får kvinderne i 44% af tilfældene stillingen. Den viser også at der i gennemsnit til hver stilling er 10 kvalificerede mænd og 4 kvalificerede kvinder. Hvorfor er det forkert? Det er det fordi hvis mænd og kvinder havde samme chance for at blive ansat, ville fordelingen af ansøgninger tilsige at der blev ansat 28.6% kvinder, og 71,4% mænd.