Ord skaber virkelighed

Jeg hører ofte at ord skaber virkelighed. Jeg har især hørt det i mit lille parti, hvor folketingsmedlemmerne i en periode var meget glade for udtrykket. De brugte det gerne i udlændingedebatten. Når vi siger “du er ikke dansk” til en knægt i Vollsmose. Så skaber vi en virkelighed hvor han netop ikke er der. Og så bør vi ikke blive overrasket over at han føler en vis modvilje mod samfundet.

Så denne socialkonstruktivistiske tilgang til sproget giver en vis mening.

Men ofte går ting mere end en vej. Sproget skaber virkeligheden. Men virkeligheden skaber også sproget. Ghettoen bliver ikke kun ghetto fordi vi kalder den for ghetto. Den bliver også kaldt for ghetto fordi den er ghetto.

Det er derfor resultatet bliver det samme når vi laver om på ordene. Vi kalder ikke længere folk for idioter (eller, det gør vi bare ikke i den betydning), åndssvag, debil, evnesvag, psykisk udviklingshæmmet, mentalt retarderet, udviklingsforstyrret eller kognitivt handicappet. Nu kalder vi det for folk med med udviklingshandicap. Og hver gang vi har skiftet ordet, har det været fordi det foregående havde negative konnotationer. Derfor valgte vi at bruge et nyt ord, der lød pænere. Kort efter viste det sig at det nye ord søreme havde fået en negativ betydning, og så kunne vi skifte det igen. Det er selvfølgelig fordi ordet, uanset hvor pænt det lyder, hurtigt tager betydning af det det egentlig beskriver. Og det at have et udviklingshandicap er der altså bare ikke super meget positivt at sige om.

Samtidig får vi ofte gjort os selv ufrivilligt til grin. Som da man begyndte at tale om at indvandringen til Danmark, særligt fra Nordafrika og mellemøsten, berigede den danske kultur. Nu er der ingen tvivl om hvad folk mener når de gætter på at det er en “kulturberiger” der har begået en forbrydelse. Der er heller ingen tvivl om at det er en sarkastisk hån af de pæne mennesker der først fandt på udtrykket.

I ekstremen forsøger vi endda at bruge sproget for at få virkeligheden til at være noget den ikke er. Så bryder sproget sammen: Vi kan kalde en hane for en høne ligeså tosset vi vil. Det kommer den ikke til at lægge æg af.